Віталій Овсіюк взяв участь у засіданні Комітету деревообробної та меблевої галузі European Business Association

October 30, 2023 12:49 pm Published by

Засідання відбувалося за участі керівництва Української Універсальної Біржі, на якому учасники обмінялися думками щодо нагальних проблемних питань продажу деревини на біржових торгах та їх можливих рішень.

Коротко про питання, які обговорили під час засідання розповідає директор з юридичних питань підприємcтва ТОВ «ОДЕК» УКРАЇНА Віталій Овсіюк: Vitalii Ovsiiuk

— перспективи та способи впровадження довгострокових договорів на поставку деревини;

— коливання ціни на готову продукцію деревообробки на світових ринках та її вплив на формування цін на сировину в Україні;

— можливі наслідки припинення дії мораторію на експорт лісу кругляка (після закінчення його дії) та потенційні інструменти захисту інтересів українських деревообробників у випадку відкриття експорту деревини.

Одним з ключових питань було недостатній обсяг лісозаготівлі. Низький рівень заготівлі деревини призводить до підвищення цін та дефіциту сировини на ринку. Як наслідок підприємства несуть більші витрати на закупівлю сировини і при цьому мають менші можливості зі збільшення обсягів виробництва. При цьому зменшення обсягів лісозаготівлі має негативні наслідки не лише безпосередньо для підприємств, але і для продавців деревини і для держави. Такі негативні наслідки проявляються у формі недоотриманої виручки (менше заготовлено сировини – менше продано – менше зароблено коштів), при цьому дохід від підвищення ціни на продукцію внаслідок дефіциту не покриває втраченої вигоди у формі доходу від продажу більшого обсягу продукції. Ну і звичайно кінцевим “антибенефіціаром” є держава, адже продавці деревини в результаті сплатять менше податків з доходу від продажу сировини, а деревообробники сплатять менше податків оскільки виготовлять та продадуть меншу кількість готової продукції.

Також обговорювали проблематику виставлення сировини по необґрунтовано високим цінам, що призводить або до зупинки підприємств або до їх збитковості.

Таким чином експерти добре розуміють існуючі виклики та проблематику галузі, а тому вже напрацьовують ефективні шляхи вирішення існуючих проблем. Усі напрацьовані матеріали та пропозиції в подальшому будуть передані представникам влади для детального обговорення та формування спільної позиції. Тим самим хочеться бачити підтримку і зі сторони державам в плані стратегічного розвитку деревообробної промисловості.

Categorised in:

This post was written by odek.user01