Ринкові механізми мають працювати як в одному напрямку, так і в зворотньому: аукціон на підвищення ціни працює, а на пониження – ні!

July 30, 2023 6:19 am Published by

Голова Наглядової Ради “ОДЕК” Україна Вадим Шемонаєв узяв участь в обговоренні проблемних питань на ринку деревини. Круглий стіл відбувся у Києві та зібрав представників деревообробних підприємств, ДП “Ліси України” та інших учасників галузі.

Під час своєї доповіді Вадим Шемонаєв зазначив, що зараз в професійному середовищі проходить жваве обговорення перших результатів реформи лісової галузі, що реформа вже дала деревопереробникам і чого очікувати в майбутньому. Адже такої ситуації, яка склалась у третьому кварталі 2023 р. навколо торгів лісоматеріалами круглими берези та вільхи, не було ніколи.

– Є біржа, на якій повинні продаватись лісоматеріали, механізм реалізації – відкриті аукціони. Вже 3й місяць (з 15 травня 2023р.) поспіль покупці не можуть придбати сировину, через надмірно високі ціни, які не відповідають сьогоднішній ринковій ситуації. Виходить, що аукціон на підвищення ціни працює, а на пониження – ні. Як нам кажуть – ніхто не хоче брати на себе відповідальність за пониження ціни або не має бажання знижувати ціну? Аукціони мають працювати як в одному напрямку, так і у зворотньому. Тоді можна казати, що механізм ринковий. Якщо є попит ціна буде рости, якщо попиту немає – ціна повинна знижуватись до того рівня, щоб переробники почали купувати сировину, – наголосив Вадим Шемонаев.

Зараз представники деревообробних підприємств чекають на такий механізм. Система повинна працювати, правила не повинні бути вибірковими.

Присутні зазначили, що такі відкриті діалоги та обговорення налаштовують на конструктив та справедливе врегулювання ситуації, яка склалася нині.
Детальніше тези доповіді Вадима Шемонаєва під час круглого столу – читайте у наступних публікаціях.

Categorised in:

This post was written by odek.user01