Вадим Шемонаєв: “Переробники мають бачити перспективу стабільності та безперебійної роботи, хоча б по сировині”

July 31, 2023 10:53 am Published by

✅Вадим Шемонаєв, голова Наглядової ради підприємства ОДЕК Україна/ODEK Ukraine про сучасні виклики ринку деревини.

Головні тези з доповіді під час круглого столу в місті Києві:

✔️Зараз в професійному середовищі, проходить жваве обговорення перших результатів реформи лісової галузі. Є дуже багато різних думок та бачень щодо того, що реформа дала, або може дати для розвитку вітчизняної деревопереробки. Поряд з тим, що є і позитивні зміни, виникають питання, які турбують однаково всіх.

✔️Те, що ми бачимо зараз – це створення державної лісової монополії, яка самостійно визначає правила та зацікавлена в отриманні максимального прибутку. Яскравим прикладом є ситуація з реалізацією лісоматеріалів на третій квартал: круглих березових та вільхових.

✔️Консолідована думка переробників стосовно того, що відбувається – це відсутність дієвого механізму реалізації лісоматеріалів не тільки з підвищенням ціни, але і з пониженням, коли того вимагає ситуація на ринках сировини та готової продукції.

В результаті роботи механізму таким чином, ми маємо, що сьогодні кінець липня, вже пройшов місяць третього кварталу, а обсяги лісоматеріалів круглих берези та вільхи нереалізовані. Вже скоро треба розглядати лоти на четвертий квартал.

✔️Реалізація всіх лісоматеріалів відбувається тільки через аукціонні торги, які проводять уповноважені біржі. Все зрозуміло. У когось є заперечення? Ні, немає. Але вже повних два місяці лісоматеріали круглі берези та вільхи не купують по цінах, які пропонує ДП «Ліси України».

Як нам кажуть: різкого зниження ціни не може бути. Тоді виходить, що на підвищення ціни працює ринковий механізм, а на пониження – адміністративний. Ринкові механізми мають працювати, як в одному напрямку, так і в зворотньому напрямку – автоматично. Якщо є попит – ціна буде рости, якщо попиту немає – ціна повинна знижуватись до того рівня, щоб переробники почали купувати сировину.

✔️Ми очікуємо механізм, який працює як в одну, так і в іншу сторону, та об’єктивно відображає ринкову ситуацію. Система повинна працювати, правила не повинні бути вибірковими. Обсяги повинні проторговуватись до початку кварталу, переробники мають бачити перспективу стабільності та безперебійної роботи, хоча б по сировині.

Якщо цього не відбувається – це означає, що в нас не реформа, а ціновий диктат монополії.

Categorised in:

This post was written by odek.user01