УКРАЇНА МОЖЕ ЗАЛИШИТИ БЕЗ ВЛАСНОЇ ФАНЕРИ?

August 3, 2023 7:00 am Published by
📉Тривожну ситуацію на ринку деревини озвучив експерт у деревообробній галузі, голова Наглядової ради ОДЕК Україна/ODEK Ukraine Вадим Шемонаев на круглому столі ДП “Ліси України” та ГС «Асоціація деревообробних підприємств України»:
📎 Такої ситуації, як зараз не було майже 20 років. Так, упродовж року вже два рази “ОДЕК” Україна залишається без сировини.
📎Вперше це трапилося на початку року, коли тривало юридичне оформлення документів, а вдруге – у перший місяць третього кварталу, коли обсяги сировини не проторговані.
📎Сьогодні кінець липня, вже місяць третього кварталу, а обсяги лісоматеріалів круглих берези та вільхи нереалізовані. Вже скоро треба розглядати лоти на четвертий квартал.
📎Реалізація всіх лісоматеріалів відбувається тільки через аукціонні торги, які проводять уповноважені біржі. Все зрозуміло. У когось є заперечення? Ні, немає. Але вже повних два місяці лісоматеріали круглі берези та вільхи не купують по цінах, які пропонує ДП «Ліси України».
📎 Якщо є попит – ціна буде рости, якщо попиту немає – ціна повинна понижуватись до того рівня, коли переробники почнуть купувати сировину.
📎У фанерній галузі у другому кварталі простежувалось різке падіння на готову продукцію. Воно відбулося на рівні 40 %, і така тенденція зберігається, до цього додається і відсутність попиту на готову продукцію.
📎 Ми намагаємося з останніх сил працювати, зберегти колектив, але є повна невизначеність з обсягами сировини для роботи. Є біржа, яка має нею торгувати. Прийняте рішення, що вся сировина має продаватися на відкритих аукціонах, є механізм. Але чому ми не можемо купини фанерну сировину – не зрозуміло. Біржа та аукціон – ринкові механізми. Вони мають працювати автоматично як в один, так і в інший бік. А ми другий місяць не можемо визначити, як продавати сировину з пониженням ціни, виходячи з ситуації, яка складається на ринка.
– на цьому акцентував у виступі та на офіційній сторінці підприємства Вадим Шемонаєв.

Categorised in:

This post was written by odek.user01